potpis

potpis

понедељак, 12. мај 2014.

Superego (Nad Ja)

Superego ili Nad Ja, je unutrašnji predstavnik tradicionalnih vrednosti i ideala društva protumačenih detetu i sprovedenih pomoću sistema nagrađivanja i kažnjavanja deteta. Superego predstavlja moralno oružje ličnosti i zastupa više idealno nego realno, teži više savršenstvu nego zadovoljstvu.
Superego kao moralni sudija vladanja razvija se kao odgovor na nagrade i kazne roditelja. Da bi dobilo nagradu, a izbeglo kaznu, dete uči da upravlja svojim ponašanjem u skladu sa smernicama koje mu daju roditelji. Sve ono zbog čega ga kažnjavaju, dete ugrađuje u svoju savest, koja predstavlja jedan deo instance Superega. Sve što roditelji odobravaju i nagrađuju dete ugrađuje u Ego-ideal, drugi deo Superega. Mehanizam pomoću kog se ovo dešava zove se introjekcija ili unošenje. Dete unosi moralne standarde roditelja. Savest kažnjava osobu tako što je navodi da oseća krivicu, a Ego-ideal je nagrađuje tako što je navodi da oseća ponos.
Glavne funkcije Superega su da koči impulse Ida, naročito one seksualne i agresivne prirode, jer izražavanje tih impulsa društvo veoma osuđuje, da navede Ego da zameni realističke ciljeve moralističkim i da teži savršenstvu.
Superego je rigidno i nerazumo koliko i Id, ne dopušta odstupanja u sprovođenju svojih krutih moralnih obrazaca. Zajedničko za obe instance ličnosti jeste uticaj prošlosti na aktuelna zbivanja. U meri u kojoj je Id fizičkog karaktera, u istoj meri je Superego društvenog i kulturnog karaktera. Oba podjednako nastoje prisliti Ego da udovolji njihovim diktatima.
Uopšteno, Id se može smatrati biološkim ili iracionalnim stvaraocem ličnosti, Ego psihološkim ili racionalnim, a Superego društvenim ili moralnim.

Нема коментара:

Постави коментар